Iskola és Тangazdaság

A topolyai Mezőgazdasági Iskola mai épülete 1962-ben épült fel. Azzal a céllal hozták létre, hogy a mezőgazdasággal foglalkozó fiatalok korszerű ismeretekhez jussanak.

1965-ben a Pannónia birtok 136 ha földet, gazdasági épületet és jószágokat adományozott az iskolának, így megindulhatott a gyakorlati oktatás a Tangazdaságon.

Az 1977/78-as tanévben Petőfi brigád Mezőgazdasági Iskolaközponttá szervezték át az iskolát. Három irányzat indult: növénytermesztés, állattanyésztés és mezőgazdasági gépészet.

A reformoknak köszönhetően 1990-ben iskolánk mezőgazdasági, élelmiszertermelő- és feldolgozó szakosítású lett.

Az elmúlt évtizedekben számos nehézséggel kellett szembenézni iskolánk dolgozóinak, tanulóinak, ám ezeket átvészelve arra törekedtünk, hogy lépést tartsunk a világban végbemenő változással, fejlődéssel. Új reformokba kapcsolódtunk be, melyek által hatékonyabbá vált az oktatás.

Iskolánkban több négy és hároméves szak közül választhatnak a mezőgazdaság és élelmiszeripar iránt érdeklődő fiatalok.

Tangazdaságunk folyamatos korszerűsítésen megy át. Az elmúlt években új tanterem, lányöltöző készült.

Létrehoztak egy sertések mesterséges megtermékenyítésére alkalmas központot, fóliasátrakat, két silót, földalatti tározót. Utak épültek a tangazdaság területén, amelyekkel könnyebben megközelíthető a gyümölcsös és a szőlőskert. A mechanizáció felújítása folyamatos.

Iskolánk számos pályázatot megnyert, és több alapítvány is segített abban, hogy mára Vajdaság egyik legszínvonalasabb mezőgazdasági iskolája legyen.

2002-ben épült fel a sportcsarnok, amit nem csak a mi tanulóink használhatnak, hanem számos rendezvény helyszínéül is szolgál.

2008-ban a Tartományi sportminisztérium segítségével konditermünk is lett. Az Esély a stabilitásra Alapítvány révén egy jól felszerelt konyhával lettünk gazdagabbak, ahol az élelmiszeresek végzik gyakorlatainkat.

Az iskola célja, hogy a már meglevő ismereteit továbbadja, és újakat szerezzen. Értékes kapcsolatokat alakítottunk ki az országon belül és az EU-hoz tartozó környező országokkal is, ahol korszerű mezőgazdasági és élelmiszeripari ismeretekhez juthatnak diákjaink. Testvériskoláink vannak Szentesen, Jánoshalmán, Bárban, de nagyon jó a kapcsolatunk a péceli, gyomaendrődi, kaposvári, pétervásári iskolával is.

Iskolánk mottója a tudás erejét, a sokszínűségét és a hagyományőrzést tükrözi. A mezőgazdasági, állatorvosi és élelmiszeripari szakmán keresztül jövőbeli vezetőket képezünk azokon a területeken, ahol a hagyomány és az innováció találkozik. Iskolánk, egy olyan hely, ahol a szerb és a magyar nyelv harmóniát teremt, hangsúlyozza az oktatás jelentőségét, mint az egyes tanulókban rejlő lehetőségeket.

 „Együtt tanulunk és együtt fejlődünk” mottónk közösségünk multikulturalizmusát és sokszínűségét tükrözi. A három éves pék/hentes, pincér/szakács és mezőgazdasági gépkezelő szakokkal támogatjuk a diákokat olyan készségek fejlesztését, amelyek szakemberekké és a világ polgárává formálják őket. Itt az oktatás nem csak a karrierhez vezető út, hanem egy híd is, amely összeköti a különböző kultúrákat, egyedi közösséget hozva létre, amely értékeli és támogatja a sokszínűségét.