Diákotthon
...közel van, modern és jól felszerelt
Mezőgazdasági technikus
...ha szereted a földművelést
Állategészségügyi technikus
...ha szereted az állatokat
Élelmiszeripari-biotechnológiai technikus
...ha érdekel a labormunka
Mezőgépkezelő
...ha a gépek a mindened
Pék
...ha odavagy a frissensült kenyér illatáért

Szent Száva irodalmi pályázat 2023.

Dositej Obradović Gimnázium és Közgazdasági Iskola, Sinkovics József Műszaki Középiskola, Mezőgazdasági Iskola és Diákotthon

Topolya,

2023.12.19.

 

 Irodalmi pályázat, melynek témája

SZENT SZÁVA, IHLETÜNK FORRÁSA

 

Immáron negyedik éve írjuk ki az irodalmi pályázatot, melyben Topolya Község három középiskolájának tanárai működnek együtt az iskolaigazgatók jóváhagyásával. Meghirdetjük az IV. Irodalmi pályázatot SZENT SZÁVA, IHLETÜNK FORRÁSA címmel. A pályázaton a topolyai középiskolák diákjai vehetnek részt.

Az irodalmi pályázat témái és azok értelmezési körei:  

 1. Rastko, a várva várt fiú
 2. Szent Száva története
 3. “Az ember nem csak kenyérrel él.”
 4. “Menj egyenesen a lábaddal, és egyenesítsd ki az utat!
 1. Rastko, a várva várt fiú

A Szent Száva élete című alkotásban olvasható, hogy mi előzte meg Száva születését. Hogyan befolyásolta életét az a tény, hogy annyira várták, és hogy sok imát követően született meg. Később megtudjuk, hogyan bánt a testvéreivel, szüleivel, hogyan tanult, és milyen ember lett belőle. Tehát Rastko születése hogyan határozta meg későbbi életét.

 1. Szent Száva története

Ez a téma a feltörekvő költők/írók és azok számára való, akik szeretnák kipróbálni magukat az eredeti írásban. Szent Száváról verset, mesét vagy színdarabot várunk. Nyugodtan meríts ihletet olyan költőktől és íróktól, akik Száváról írtak, de munkádnak eredetinek kell lennie! A témát átveheted Száva életéből, a legendákból, amelyeket a nép évszázadokon keresztül mesélt róla, és írhatsz Szent Száva munkásságának jelentőségéről.

 1. „Nem csak kenyérrel él az ember”

A téma a Szentírás egy mondatának része: „Meg van írva: Nemcsak kenyérrel él az ember, hanem Isten minden szavával” ( Lukács szerint a szent evangéliumból). Jézus Krisztust megkísértette az ördög a sivatagban, és ez volt Krisztus egyik válasza. A témát meg lehet közelíteni a kereszténység felől is, de a téma másként is kezelhető. Ugyanis a hangsúly az anyagi és a szellemi kapcsolatára, a felszini, külső és belső, mentális  és érzelmi kapcsolatára helyezhető. Lehet írni az emberi szükségletekről, mindenekelőtt a spiritualitás, az intellektuális fejlődés, a kreativ megnyilvánulás szükségességéről az alapvető az alapvető egzisztenciális szükségletek mellett. Lehet írni a modern társadalomról, elfoglalt emberekről, időhiányról, pénzért folyó versenyről, az elveszett emberről.A témát személyes példákon keresztül is körbejárhatjátok (pl.helyzet, állapot, pillanatok,amikor megértettél, tanultál, láttál valamit a fentiekből). Természetesen Szent Száva élete, öröksége szempontjából is meg lehet közelíteni a témát.

4.”Menj egyenesen a lábaddal, és egyenesítsd ki az utat!”

A fő gondolat Szent Száva életútján alapulhat. Gondold át, milyen nehézségekkel szembesült Száva, milyen kísértéseket győzött le, hogy kitartson szándéka mellett. Bibliai ihletésű téma, figyelj arra, hogyan lehet követni az igazság és az igazságosság útját, miközben megőrzi a szív tisztaságát. A téma más megközelítést is lehetővé tesz: kifejtheti az öntudat jelentőségét a viselkedésben, az egyén önmaga és a társadalom iránti felelősségének kérdéskörét, mit jelent következetesnek lenni, és hogyan tekint az ember a tetteire, korrigálja azokat, ha rossz útra vezetik. A téma kapcsán St. Simeon azt tanácsolja fiának, hogy az ember csal akkor vezethető a saját útján, ha harmóniában él önmagával és a világgal. Gondolj arra, mennyire fontos azemberi lélek szzámára a béke, harmónia! Lehetséges-e azt megteremteni  felelősségvállalás nélkül?

 

A felsorolt címek közül egyet kell választani és arról kell írni egy irodalmi alkotást.

 

A pályázás feltételei:

 1. A pályázaton saját anyanyelvükön vehetnek részt Topolya Község középiskoláinak diákjai.
 2. A munkák saját, önálló, prózai formában íródott alkotások (esszé vagy rövid történet), melyek a megadott témáról szólnak.
 3. Az aláírásban szerepelnie kell a következő adatoknak:

а) a tanuló keresztneve és vezetékneve, osztály

 1. b) az iskola neve
 2. c) a tanuló email címe
 3. d) a tanár neve, telefonszáma
 4. A Word-dokumentumot a következő képpen kell elnevezni keresztnév_vezetéknév_címe_munka

MEGJEGYZÉS:

Az irodalmi alkotásokat Word-dokumentumban küldjék elektronikus formában (szerb nyelven – cirill betűk, Times New Roman betűtípus, 12-es betűméret, sorkizárt szövegigazítás, 1,5-ös sortávolság, a terjedelem egy gépelt oldal; magyar nyelven - Times New Roman betűtípus, 12-es betűméret, sorkizárt szövegigazítás, 1,5-ös sortávolság, a terjedelem egy gépelt oldal) a következő e-mail-címre: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., legkésőbb 2024. január 17-ig.

A zsűri nem értékeli a hiányos adatokkal rendelkező és az elvárásoknak nem megfelelő munkákat.

Ha bármilyen kérdés adódna, a következő email címre írjanak Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát..

 

A szerb nyelven beérkezett munkák elbírálói:

Dragana Kovačević, szerb nyelv és irodalom tanár

Mara Stojković, szerb nyelv és irodalom tanár

Svetlana Lalović, szerb nyelv és irodalom tanár

 

A magyar nyelven beérkezett munkák elbírálói:

Zsiga Dávidházi Judit, magyar nyelv és irodalom tanár

Majlát Ágota, magyar nyelv és irodalom tanár

Benda Török Lívia, magyar nyelv és irodalom tanár

 

A pályázat eredményét 2024. január 26-án hirdetjük ki a szervező iskolák honlapján illetve elküldjük a tanulók email címére is. A legsikeresebb munkák alkotói jutalomban részesülnek Szent Száva ünnepén, az Ünnepi Akadémián. A színházteremben kerülnek átadásra.