Дом ученика
...у близини, модерна и добро опремљен
Пољопривредни техничар
...ако волиш пољопривреду
Ветеринарски техничар
...ако волиш животиње
Конобар
...постани део гастрономске авантуре!
Кувар
...буди мајстор кухиње!

4.Литерарни конкурс „СВЕТИ САВА – НАШЕ НАДАХНУЋЕ”.

Гимназија и економска школа „Доситеј Обрадовић”,

Средња техничка школа „Шинковић Јожеф”  и 

Пољопривредна школа са домом ученика

Бачка Топола

15. 12. 2023.

 

 Литерарни конкурс на тему

„СВЕТИ САВА – НАШЕ НАДАХНУЋЕ”

 

Четврту годину за редом уз подршку и одобрење директора школа, расписује се Литерарни конкурс „СВЕТИ САВА – НАШЕ НАДАХНУЋЕ”. Конкурс је расписан за ученике бачкотополских средњих школа. Ове године, конкурс организујемо уз подршку и помоћ Општине Бачка Топола.

Молимо вас да у својим радовима промислите на следеће теме:

  1. Растко, радо чекани дечак (Сетите се епизоде из „Житија Светога Саве“ у којој се описује све што је претходило његовом рођењу. Размислите о томе како је то што је био толико чекан и што је рођен након много молитви које су напослетку услишене утицало на његов живот. Какво му је било детињство у односу на друге дечаке његових година, каква младост, како се односио према браћи, родитељима, према образовању, а каква је онда из свега тога постао. Заправо, како је Растково рођење предодредило његов каснији живот. По чему је он то био посебан и како се у његовом начину живота видело какав ће постати)
  2. Прича о Светом Сави (Ово је тема за будуће песнике/писце и оне који би волели да се окушају у оригиналном писаном стваралаштву. Од вас се очекује да напишете песму (у стиху, прози), причу или драму о Светом Сави. Слободно се инспиришите песницима и писцима који су писали о Сави, али ваш рад мора бити оригиналан. Тему можете узети из Савиног живота, легенди које је народ кроз векове причао о њему, а мођете писати и о значају Светога Саве за српски народ)
  3. „Не живи човек само о хлебу“. (Тема је део реченице из „Светог писма“: „Писано је: Не живи човек само о хлебу, него о свакој речи Божијој “- из „Светог јеванђеља по Луки“. Исуса Христа је кушао ђаво у пустињи и ово је био један од Христових одговора. Теми се може приступити из угла религије и хришћанства, али се тема може обрадити и другачије.Наиме, акценат се може ставити на однос материјалног и духовног, наа однос површног, спољашњег наспрам унутрашњег, мисаоног, емотивног. Такође, може се писати и о потребама човека, а пре свега о потреби за духовношћу, интелектуалним развојем, креативним изражавањем уз основне егзистенцијалне потребе. Могуће је писати и о савременом друштву, ужурбаним, запосленим људима, мањку времена, трци зановцем, о човеку изгубљеном у стицању. Тема се може обрадити и кроз личне примере (нпр. ситуација, стање, тренуци у којима је ученик схватио, научио, увидео нешто од горе наведеног.) Наравно, може се посматрати и кроз живот, дело и значај Светога Саве и оног што је учинио за свој народ и оставиокао наслеђе)
  4. „Право ходи својим ногама и путеве своје исправљај.“ (Тема је инспирисана „Житијем Св. Симеона“, главну идеју могуће је базирати на животном путу Св.Саве. Размислите са каквим се потешкоћама суочавао Сава, каква је искушења савладавао како би истрајао у својој намери, чиме је условљена нјегова истрајност. Библијски инспирисано обратите пажњу како се може следити пут истине и правде, а притом задржати чистога срца.

Тема дозвољава и другачији приступ, можете образложити важност духовног у људском животу, важност самосвести у поступању. Тема отвара проблематику одговорности појединца према себи и према друштву, размислите шта значи бити доследан и на који начин човек може сагледати своје поступанја те их исправити уколико воде кривим путем. У контексту ове теме Св. Симеон саветује сина да се човек једино може водити својим путем уколико живи у складу са собом и са светом, размислите колико је постизање мира важно људском духу и да ли је оно могуће без одговорности )

Од понуђених одаберите једну тему на коју ћете написати литерарни рад.

   Услови конкурса:

  1. На конкурсу могу да учествују сви ученици средњих школа на територији општине Бачка Топола на свом матерњем језику.
  2. Радови морају бити самостална остварења ученика и представљати прозно дело (есеј или кратка прича и беседа) које одговара на постављену тему
  3. У потпису рада треба да стоје следећи подаци:

а) име и презиме ученика, разред

б) име школе

в) мејл адреса ученика

г) име професора, број телефона

  1. Ворд документ насловите ime_prezime_naslov_rada

НАПОМЕНА:

Све литерарне радове слати у WORD документу у електронској форми (српски језик – ћирилица, фонт Times New Roman, величина слова 12, поравнање са обе стране, 1.5 проред између редова опсег рада једна куцана страна; мађарски језик – фонтом Times New Roman, величина слова 12, поравнање са обе стране, 1.5 проред између редова, опсег рада једна куцана страна) на имејл:  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., најкасније до 17. јануара 2024. год.

Радове без потпуних података и који се не уклапају у задате стандарде жири неће узимати у разматрање.

Додатне информације можете добити на адреси Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели..

 

Чланови жирија у овој категорији на српском наставном језику су:

Драгана Ковачевић, проф. српског језика и књижевности

Мара  Стојковић, проф. српског језика и књижевности

Светлана Лаловић, проф. српског језика и књижевности

 

Чланови жирија у овој категорији на мађарском наставном језику су:

Јудит Жига Давидхази, проф. мађарског језика и књижевности

Агота Мајлат, проф. мађарског језика и књижевности

Ливиа Бенда Терек, ма проф. мађарског језика и књижевности

 

Обавештење о резултатима Конкурса биће објављено 26. јануара 2024. год. на сајтовима и друштвеним мрежама све три средње школе и биће послато ученицима на мејл. Најуспешнији радови биће награђени на дан Светога Саве на свечаности у позоришној сали Дома културе. О детаљима ће бити обавештени њихови професори и сами ученици.